Ο σεφ Πέτρος Συρίγος γνωστός στο ευρύ κοινό από την εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη, απαντά στις ερωτήσεις μας για την τέχνη της μαγειρικής και τις κουζίνες του κόσμου.
Καθημερινά όλοι μας σχεδόν, από τις νοικοκυρές μέχρι τους εργένηδες θα μπούμε στην κουζίνα να φτιάξουμε κάτι να φάμε. Μπορούν όλοι να μαγειρέψουν καλά; Είναι θέμα τεχνικής ή ταλέντου;
Είναι καθαρά θέμα διάθεσης! Αν έχεις την όρεξη και τη διάθεση, μπορείς να φτιάξεις από ένα πολύ εύκολο φαγητό έως και το θεωρητικά “πολύ δύσκολο” που είχες μέχρι πρότινος στο μυαλό σου!
Ποια κουζίνα παγκοσμίως είναι «ευκολότερη» και ποια η πιο «δύσκολη» από άποψη τεχνικής;
Θα έλεγα ότι η ελληνική κουζίνα είναι μια εύκολη κουζίνα αλλά επειδή θεωρώ ότι τη γνωρίζω πολύ, δεν είμαι αντικειμενικός κριτής γι´αυτό θα απαντήσω στο ότι η -θεωρητικά- πιο εύκολη κουζίνα είναι η ιταλική. Εν αντιθέσει, πιστεύω ότι οι σχετικά δύο δύσκολες κουζίνες με πολλές τεχνικές και ιδιαίτερες γνώσεις είναι η ‘’μαμά κουζίνα –Γαλλία-‘’ και η ιαπωνική.
Ποια κουζίνα είναι η πιο εύγεστη και ποια όχι τόσο;
Η γεύση για τον καθένα είναι ένα υποκειμενικό κριτήριο.
Ποια κουζίνα είναι πιο «βαριά» με αρκετά μπαχαρικά και ποια πιο ελαφριά;
Η ινδική κουζίνα θεωρείται η πιο ‘’βαριά’’ κουζίνα από θέμα γεύσης και μπαχαρικών. Θα έλεγα ότι από τις πιο ελαφριές κουζίνες είναι γενικά η ασιατική.
Ελληνική κουζίνα ίσον;
Απλότητα, γεύση, άρωμα, οικονομία, καλοκαίρι, ευκολία.
Υφίσταται ο όρος “ελληνικό gourmet” ;
Εννοείται πως υφίσταται αυτός ο όρος! Ειδικά τώρα στην εποχή μας…αλλά με μέτρο όλα!
Το “brunch” έχει κατακλύσει πλέον, τις κουζίνες μας;
Ναι, τις έχει κατακλύσει! Αλλά θεωρώ ότι και αυτό είναι μια μόδα η οποία θα περάσει και θα αντικατασταθεί από την επόμενη! Η επόμενη, όμως, ποια θα είναι;
Αν σου έλεγα να επιλέξεις ένα υλικό ως το μυστικό των ελληνικών γεύσεων, ποιο είναι αυτό;
Θα έλεγα τη ρίγανη και το ελαιόλαδο, απλά υλικά για εμάς που τα χρησιμοποιούμε καθημερινά αλλά δεν δίνουμε τόσο βάση στο πού μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε!
Τι χρειάζεται να έχει μία νοικοκυρά στο ψυγείο της για να μαγειρεύει υγιεινά καθημερινά;
Λαχανικά, φρούτα, λευκά κρέατα,ψάρια, αλλά βασικό είναι να χρησιμοποιεί τεχνικές, όπως βράσιμο ή ψήσιμο, γιατί μ΄αυτές τις μεθόδους δεν καταναλώνεις πολλά λιπαρά.
Πιστεύεις ότι οι ελληνίδες νοικοκυρές έχουν επηρεαστεί από την τηλεοπτική μαγειρική έτσι ώστε να φτιάχνουν πιο περίπλοκα/ευφάνταστα φαγητά στην καθημερινότητα ή όχι;
Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει αποκτήσει μια άποψη σχετικά με το φαγητό βλέποντας τηλεοπτικές εκπομπές και παιχνίδια, αλλά προσοχή, το θέμα είναι να αποκτήσει σωστή άποψη, και όχι επειδή άκουσε κάτι στην τηλεόραση αυτό να είναι και το επόμενο παράπονο ή παρατήρηση στο εστιατόριο που θα φάει!
Τι χρειάζεται ένας φοιτητής/εργένης να έχει στο ψυγείο για να μαγειρέψει γρήγορα και απλά;
Μαγνητάκια από πιτσαρίες και σουβλατζίδικα! Χαχαχαχα!
Υπάρχει η εντύπωση ότι είναι απλό σχετικά με άλλα επαγγέλματα το να είσαι μάγειρας/σεφ. Ισχύει;
Το κάθε επάγγελμα έχει τις δυσκολίες του! Αυτός που άκουσες να σου λέει ότι είναι απλό μάλλον δεν έχει “καεί” στην κουζίνα!
Η μαγειρική για εσένα είναι…
Ασταμάτητη και με όρεξη να ψάχνεις καινούργιες ιδέες αλλά συχρόνως να περνάς και στο επόμενο επίπεδο τις παλιές…
Ο Πέτρος παραδέχεται ότι:
->Η Ελένη Μενεγάκη είναι πάρα πάρα πολύ καλή μαγείρισσα!
->Παρακολουθεί Masterchef, καθώς μαθαίνει αρκετά πράγματα.
->Είναι καλύτερα να αφήνουμε τη ζαχαροπλαστική στους ειδικούς!
->Οι Έλληνες γνωρίζουν πώς να τρώνε σωστά αλλά δεν το ακολουθούν όλοι.
->Η μαγειρική πουλάει γιατί να τρώμε δε θα σταματήσουμε ποτέ!
Tips από τον Πέτρο:
->Με την τηλεόραση και το διαδίκτυο δεν στερεύεις ποτέ από ιδέες για το τι φαγητό να φτιάξεις.
->Υπάρχουν τρόποι να μαγειρέψεις υγιεινά και νόστιμα, ταυτόχρονα.
->Η καλή πρώτη ύλη σε συνδυασμό με τη σωστή συνταγή δίνουν το τέλειο αποτέλεσμα.
Τις φωτογραφίες της συνέντευξης μας τις παραχώρησε από το προσωπικό του αρχείο ο Πέτρος Συρίγος.
You must be logged in to post a comment.