Το μηχάνημα ήταν έτοιμο. Έπειτα από τόσους μήνες προετοιμασίας η δουλειά είχε επιτέλους ολοκληρωθεί. «Κάντε όλοι ησυχία» είπε κάποιος. «Για να δούμε πόσο τρελό είναι στ’ αλήθεια αυτό τ’ αγόρι». «Μη μ’ απογοητεύσεις» το παρακάλεσα σιωπηλά. «Είναι αλήθεια!» είπε κάποιος.
«Το αγόρι τα κατάφερε. Έφτιαξε ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο!»
Το εφηβικό μυθιστόρημα “Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο” είναι η αξιοθαύμαστη, αληθινή ιστορία του Γουίλιαμ Καμκγουάμπα, ο οποίος γεννήθηκε στο Μαλάουι το 1987 και σε ηλικία 14 ετών κατόρθωσε να κατασκευάσει μόνος του μια ανεμογεννήτρια που έμελλε να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής της οικογένειας και των συγχωριανών του, σε μια χώρα όπου πρόσβαση σε καθαρό νερό και ηλεκτρικό έχει μόνο το 2% του πληθυσμού της.
Επισημαίνοντάς μας αρχικά πως το Μαλάουι είναι ένας τόπος όπου επικρατούσε η μαγεία και οι προκαταλήψεις, ο Καμκγουάμπα, που έγραψε το βιβλίο σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Μπράιαν Μίλερ, ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του, την οποία σημάδεψε ο λιμός που έπληξε τη χώρα του το Δεκέμβρη του 2000.
Μην έχοντας την οικονομική πολυτέλεια να φοιτήσει στο γυμνάσιο (τα ετήσια δίδακτρα ανέρχονταν στα 80 δολάρια), ο συγγραφέας παρακινείται από την ακόρεστη δίψα του για μάθηση και από τον θαυμασμό του για την επιστήμη, και καταλήγει να επισκέπτεται συχνά τη δανειστική βιβλιοθήκη της περιοχής του. Σύντομα ανακαλύπτει το βιβλίο “Χρησιμοποιώντας Ενέργεια” -το βιβλίο που άλλαξε τη ζωή του όπως γράφει χαρακτηριστικά- και σε συνδυασμό με τη μελέτη άλλων εγχειριδίων φτάνει στο σημείο να κατασκευάσει μια ανεμογεννήτρια χρησιμοποιώντας εξαρτήματα όπως σπασμένα ποδήλατα, μια πλακέτα ραδιοφώνου, παλιά αμορτισέρ, ελαστικά και άλλα. Το αποτέλεσμα ήταν να εξασφαλίσει για το σπίτι και την κοινότητά του καθαρό νερό, ηλιακή ενέργεια και φωτισμό.
Σύντομα το κατόρθωμα του Γουίλιαμ Καμκγουάμπα έγινε γνωστό και στον Τύπο, προσελκύοντας καθηγητές αλλά και τον διευθυντή της δεξαμενής ιδεών TEDGlobal, ο οποίος προσκάλεσε τον συγγραφέα να μιλήσει σε συνέδριό της. Η δημοσιότητα αυτή βοήθησε τον Καμκγουάμπα όχι μόνο να ολοκληρώσει το σχολείο αλλά και να φοιτήσει σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, το Ντάρτμουθ (Dartmouth) των ΗΠΑ.
Η ιστορία του αγοριού που δάμασε τον άνεμο είναι μια συναρπαστική ιστορία πίστης, επιμονής και ελπίδας. Πρόκειται για ένα ανάγνωσμα αφύπνισης που βοηθά τόσο τους νεαρούς όσο και τους ενήλικους αναγνώστες να αισθανθούν ευγνωμοσύνη για τις συνθήκες ζωής τους αλλά και να διαπιστώσουν πως η μελέτη, η επινοητικότητα και η εργατικότητα μπορούν πραγματικά να αλλάξουν ζωές. Το βιβλίο είναι επίσης ιδανικό για τους νεαρούς αναγνώστες που κρύβουν έναν μικρό εφευρέτη μέσα τους και οι γονείς θα βρουν σε αυτό έναν αληθινό ήρωα-πρότυπο για τους μελλοντικούς πολίτες του κόσμου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως “Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο” περιέχει ένα σημαντικό οικολογικό μήνυμα, καθώς μέσα από την προσωπική πορεία του Γουίλιαμ Καμκγουάμπα συνειδητοποιούμε πόσο σημαντική είναι η εκμετάλλευση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ειδικά σε χώρες που μαστίζονται από δύσκολες καιρικές συνθήκες όπως η παρατεταμένη ξηρασία.
(Την ιστορία και το πνεύμα του βιβλίου κατόρθωσε να αποδώσει εξαιρετικά στην ελληνική γλώσσα η συγγραφέας Αργυρώ Πιπίνη).