Η σοκολατόπιτα είναι γλυκό αγαπημένο. Δεν ξέρω κανέναν που να μην του αρέσει! Φτιάχνεται όλες τις εποχές του χρόνου και σερβίρεται σκέτη, με παγωτό, σαντιγί, κάποιο σιρόπι ή όπως η φαντασία του καθένα ορίζει. Η σοκολατόπιτα αυτή είναι ισορροπημένα γλυκιά, ζουμερή όσο πρέπει, σκέτη απόλαυση!
Υλικά για το κέικ
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
6 αυγά
250 γρ. βούτυρο (μείον μια κουταλιά της σούπας που κρατάμε για το γλάσο)
1 κούπα κακάο
2 κούπες ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια υγρή ή 2 κάψουλες σκόνη
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κούπα χλιαρό γάλα
Υλικά για το σιρόπι
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
Υλικά για το γλάσο
350 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα μαζί με την κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κρέμα γάλακτος 250 ml
Γάλα χλιαρό
Προετοιμασία
Χωρίζω τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια.
Χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Κοσκινίζω το αλεύρι μαζί με το κακάο.
Αλείφω με βούτυρο το ταψί 35x25 και το αλευρώνω.
Εκτέλεση
Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη περίπου 5’. Ρίχνω τους κρόκους έναν έναν και συνεχίζω το χτύπημα. Χαμηλώνω την ένταση του μίξερ και προσθέτω το αλεύρι-κακάο εναλλάξ με το γάλα. Ρίχνω το κονιάκ και τη βανίλια. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο γάλα ακόμα ώστε το μείγμα να μην είναι πολύ πηχτό. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω την μαρέγκα ανακατεύοντας μαλακά με μια σπάτουλα. Ρίχνω το μείγμα στο ταψί ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 1 ώρα περίπου. Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει λίγο.
Ετοιμάζω το σιρόπι βράζοντας για 3’ το νερό με τη ζάχαρη και το περιχύνω καυτό στο ψημένο κέικ. Αφήνω το γλυκό να κρυώσει τελείως και να «τραβήξει» το σιρόπι του.
Ετοιμάζω το γλάσο. Σε κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά λιώνω τη σοκολάτα με το βούτυρο και τη κρέμα γάλακτος και προσθέτω λίγο λίγο χλιαρό γάλα ώστε να έχω ένα ελαφρά αραιό μείγμα. Καλύπτω με το ζεστό γλάσο το γλυκό, το αφήνω λίγο να κρυώσει.
Σημειώσεις
- Το βούτυρο και τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Το βούτυρο μπορεί να είναι φυτικό όμως το αγελαδινό δίνει πιο ωραία γεύση στο γλυκό.
- Το κέικ είναι έτοιμο αν βυθίζοντας ένα ξυλάκι για σουβλάκι στο κέντρο του βγαίνει στεγνό. Αν όχι το αφήνω να ψηθεί ακόμα 5’ και ξαναδοκιμάζω.
You must be logged in to post a comment.