Πεκίνο: Οι ναοί του Μπαντατσού

Ακούγοντας «Πεκίνο», οι περισσότεροι σκέφτονται την Απαγορευμένη Πόλη καθώς και άλλα πασίγνωστα αξιοθέατα που αποτελούν τους κύριους τόπους επίσκεψης κάθε τουρίστα. Για εμάς, όμως, που ζούμε στο Πεκίνο, αυτή η πόλη έχει πολλά άλλα ωραία μέρη, αν και λιγότερο γνωστά,  να προσφέρει. Σήμερα, λοιπόν, σκεφτόμενη την παραδοσιακή ομορφιά αυτής της πόλης θα σας πάω στα δυτικά της.

Ο λόφος του Μπαντατσού είναι από τα πολυαγαπημένα μέρη μέσα στο Πεκίνο. Βρίσκεται περίπου μια ώρα και κάτι από την κεντρική πλατεία Τιεν Αν Μεν, πάνω στους δυτικούς λόφους ενώ λίγοι ξένοι το γνωρίζουν. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα ναών χτισμένων σε ένα υπέροχο τοπίο που ονομάζεται «8 Μεγάλοι Τόποι» και θυμίζει πίνακα κινεζικής ζωγραφικής.

Στην πραγματικότητα έχει περισσότερους από 8 ναούς, καθώς κάθε χρόνο προστίθεται στην παρέα τους και κάποιος ακόμα. Το κτιριακό σύμπλεγμα των ναών έχει ένα κεντρικό κομμάτι στο χαμηλότερο σημείο από την είσοδο και πολλά άλλα διάσκορπα μικρότερα αρχιτεκτονικά συμπλέγματα και μοναστήρια έως πάνω στην κορφή του λόφου.  

Ο κεντρικός ναός που ο επισκέπτης συναντά ξεκινώντας την διαδρομή του προς τον ουρανό, φιλοξενεί το μοναδικό δόντι του Βούδα που έχει διασωθεί έως σήμερα.

Χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο έρχονται εδώ έχοντας κάνει βουδιστικό τάμα, ενώ επίσης πολλούς επισκέπτες φαίνεται να έχει και ένας από τους μικρότερους ναούς λίγο πιο ψηλά στον λόφο, ο οποίος φιλοξενεί τον Θεό των Εξετάσεων για τους μαθητές όλων των επιπέδων.

Κάθε φορά που η υπερσύγχρονη πλευρά αυτής της πόλης με κουράζει, έρχομαι εδώ για περπάτημα στα καταπράσινα μονοπάτια που με πάνε από ναό σε ναό

και μόλις κουραστώ κάθομαι για τσάι σε κάποιο από τα γυναικεία και αντρικά μοναστήρια του.

Ένα χαρακτηριστικό όλων των παραδοσιακών ή θρησκευτικών τοποθεσιών της Κίνας είναι η συνήθεια να ντύνεται κανείς ανάλογα με το περιβάλλον.

Όποιος θέλει, δηλαδή, μπορεί να έρθει ήδη ντυμένος με ρούχα της αγαπημένης του δυναστείας ή να νοικιάσει εδώ,

κι εγώ, βέβαια, δεν χάνω ποτέ την ευκαιρία να φορέσω ένα από τα αμέτρητα φορέματα που κάθε κινεζική δυναστεία έχει να επιδείξει.

Share and Enjoy !

Filed under Beijing, City Girls

Η Εύα γεννήθηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε και εργάστηκε στον τομέα της εκπαίδευσης μέχρι που έφυγε για την Ιταλία όπου ασχολήθηκε με την Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συγκεκριμένα με τον κλάδο της Πολιτιστικής Ανθρωπολογίας. Εκεί εξειδικεύτηκε στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ιστορία και πολιτισμό και αργότερα περεταίρω μεταπτυχιακές σπουδές την έφεραν στο Πεκίνο όπου τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην Ελληνική Υπηρεσία του Διεθνούς Κινεζικού Ραδιοφώνου. Στα ενδιαφέροντά της είναι πάντα η κατανόηση διαφορετικών αντιλήψεων ζωής, η προώθηση των γνώσεων και των σχέσεων μεταξύ Δύσης και Ανατολής καθώς και χίλια δυο άλλα πράγματα.