Μέρες που είναι, ο χρόνος μας μοιάζει λίγο πιο ελεύθερος από επαγγελματικές υποχρεώσεις, και λίγο πιο κοντά σε αυτά που αγαπάμε. Και μιας και τα βιβλία είναι από τις πιο μεγάλες μας αγάπες, δεν θα μπορούσα παρά να μοιραστώ μαζί σας ένα από τα διαμάντια της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης, αυτό της Βιβλιοθήκης της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών.
Η Βιβλιοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών είναι μια ειδική πληροφοριακή βιβλιοθήκη, καλύπτοντας με το υλικό της τον βόρειο ελληνικό χώρο, κυρίως αυτόν της Μακεδονίας και των σχέσεών της με τον βαλκανικό χώρο, υλικό αναφερόμενο στην ιστορία, την αρχαιολογία, τη φιλολογία, τις τέχνες και τη λαογραφία, χωρίς να λείπουν βιβλία άλλων επιστημών, αρκεί να αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στη Μακεδονία.
Διαθέτει πλούσιο δίκτυο ανταλλαγών εκδόσεων με ιδρύματα, πανεπιστήμια και επιστημονικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού και εξυπηρετεί περί τους 5.000 περίπου ερευνητές το χρόνο από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Με την αποπεράτωση του κτιρίου της Εταιρείας, στην οδό Εθνικής Αμύνης 4,το 1951, και τη στέγαση σ’ αυτό των υπηρεσιών της Εταιρείας, ξεκίνησε και η σύσταση της Βιβλιοθήκης, στον τρίτο όροφο, η δημιουργία της οποίας προβλεπόταν ήδη από το Καταστατικό του 1939. Πρώτος πυρήνας της βιβλιοθήκης υπήρξε το βιβλιακό υλικό που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940 από δωρεές Μακεδόνων της Αθήνας, των Θεσσαλονικέων μελών της Εταιρείας και φυσικά από αγορές.
Στα πρώτα χρόνια συστάσεως της βιβλιοθήκης έγινε μια συστηματική προσπάθεια εμπλουτισμού με αγορές, προσέλκυση δωρεών και ανάπτυξη ενός δικτύου ανταλλαγών με βιβλιοθήκες και οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, προκειμένου να αποκτηθεί εξειδικευμένο βιβλιακό υλικό που αφορούσε κυρίως την ιστορία, τη λαογραφία και την αρχαιολογία του Μακεδονικού χώρου.
Η Βιβλιοθήκη της Εταιρείας βρίσκεται στον τρίτο όροφο του Μεγάρου Α΄. Το επιβλητικό και φωτεινό αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης διαθέτει 56 θέσεις αναγνωστών και στα τελευταία χρόνια δέχτηκε τις φροντίδες αρχιτεκτόνων προκειμένου να γίνει λειτουργικότερο για τους βιβλιοθηκονόμους και τους αναγνώστες. Πρόκειται για μια όμορφη αίθουσα 170 τ.μ. που από την αρχή της λειτουργίας της χρησιμοποιήθηκε και για άλλες εκδηλώσεις όπως εκθέσεις ζωγραφικής, διαλέξεις, εκθέσεις βιβλίων κατά τη διάρκεια των εορτασμών της πεντηκονταετηρίδας από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1962), στον εορτασμό των σαράντα χρόνων της Εταιρείας, έκθεση παλαιοτύπων και σπανίων εκδόσεων της βιβλιοθήκης, ή και άλλες εκδηλώσεις.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η βιβλιοθήκη μηχανοργανώθηκε με το γαλλικό λογισμικό Alexandrie, απέκτησε δίκτυο υπολογιστών, συνδέθηκε με το ίντερνετ και επεκτάθηκε σε νέους χώρους και βιβλιοστάσια.
Σήμερα διαθέτει περίπου 70.000 τόμους βιβλίων, περιοδικών, χειρογράφων, εφημερίδων, χαρτών καθώς και άλλο μη βιβλιακό υλικό. Στον αριθμό αυτόν θα πρέπει να συνυπολογιστεί η ύπαρξη ενός σεβαστού αριθμού παλαιοτύπων και σπανίων εκδόσεων. Όλο το σπάνιο υλικό αποτελεί ένα ξεχωριστά προστατευμένο τμήμα την Ειδική Συλλογή της Βιβλιοθήκης.
Η Βιβλιοθήκη βρίσκεται στο κτίριο Διοίκησης της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στον 3ο όροφο, επί της Εθνικής Αμύνης 4, (ΤΚ. 546 21, Θεσσαλονίκη), στην περιοχή Λευκού Πύργου. Παραμένει ανοικτή για τους αναγνώστες από Δευτέρα έως Παρασκευή 8:30 -14:30 και όλη τη διάρκεια του έτους πλην των ημερών των επίσημων αργιών και εθνικών εορτών καθώς και τον μήνα Αύγουστο. Κατά την περίοδο των εορτών (Χριστούγεννα, Πάσχα), οποιαδήποτε αλλαγή στη λειτουργία της κοινοποιείται με ανάρτηση σχετικής ανακοίνωσης στους χώρους της Εταιρείας και στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο.
Προσωπικά, την πρώτη φορά που την επισκέφτηκα, μαγεύτηκα. Η θέα του Λευκού Πύργου από τα παράθυρά της, απόλυτα ευθυγραμμισμένος και επιβλητικός, η αρμονία υλικών και χρωμάτων στα ράφια, και κυρίως όλες αυτές οι μικρές και μεγάλες ιστορίες που κρύβονται στις σελίδες τους.
Σας προτείνω ανεπιφύλακτα μια βόλτα στα ράφια αυτά. Διαλέξτε το βιβλίο που αγαπάτε -θα βρείτε μικρούς θησαυρούς- ξεφυλλίστε το εκεί και μετά συνεχίστε την ανάγνωσή του στην παραλία, στον ήλιο, δίπλα στη θάλασσα.
Καλές αναγνώσεις!
υ.γ θα επιστρέψω με νέους όμορφους χώρους βιβλιοθηκών και βιβλιοπωλείων!
You must be logged in to post a comment.