Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και η θερμοκρασία σήμερα είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Από αυτές που κάνουν τα αυτιά και τα μάγουλα να κοκκινίζουν, τα χείλη να σκάνε και τις μυτούλες να τρέχουν.
Ευτυχώς όμως υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση του κρύου. Ζεστά σκουφιά και γάντια, μάσκα προστασίας παντός τύπου και μια επίσκεψη στο Palazzo Vecchio στο κέντρο της Φλωρεντίας.
Εκεί θα βρούμε προστασία από το τσουχτερό κρύο και θα γεμίσουμε με εικόνες και ομορφιά το μυαλό και τις οθόνες μας.
Η Piazza della Signoria, όπου βρίσκεται το Palazzo Vecchio είναι η πιο διάσημη και πολυσύχναστη πλατεία στο κέντρο της πόλης της Φλωρεντίας.
Αποτέλεσε το πραγματικό λίκνο της πολιτικής εξουσίας και έναν από τους πιο σημαντικούς κοινωνικούς κόμβους του τόπου.
Ασυνείδητα κάθε φορά, περιπλανώμενη στην πόλη καταλήγω εκεί. Εδώ βρίσκεται το παγκοσμίως γνωστό κρατικό μουσείο Uffizi, η Loggia dei Lanzi, ένα φυσικό ανοικτό μουσείο με όλα τα αυθεντικά εκθέματά της κάτω από τα τοξωτά περβάζια της,
το συντριβάνι του Ποσειδώνα,
ο εκθεσιακός χώρος και το Μουσείο Gucci (https://www.citygirls.gr/korniliaverrou/city-girls/florence/gucci-garden-museum/), τα σύγχρονα καταστήματα πολλών διάσημων οίκων μόδας και φυσικά περίοπτη θέση καταλαμβάνει το Palazzo Vecchio.
Σήμερα τα μουσεία παραμένουν ανοιχτά και θα έχουμε την τύχη να ξεναγηθούμε στο εσωτερικό του.
Το Palazzo Vecchio χτίστηκε πάνω στα θεμέλια ενός ρωμαϊκού θεάτρου τότε που η πόλη αποκαλούνταν Florentia και όχι Firenze, ονομασία που θυμίζει περισσότερο τον τρόπο που αποδίδεται η πόλη στα ελληνικά. Στη διάρκεια των αιώνων χρησιμοποιήθηκε ως χώρος συνεδριάσεων των ευγενών της πόλης με σκοπό τη λήψη σημαντικών οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων. Με τα ίδια καθήκοντα χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τη νεοσύστατη δημοκρατίας της Φλωρεντίας. Η οικογένεια των Μεδίκων έθεσε το κτίριο ως χώρο κατοικίας της όταν η πόλη έγινε δουκάτο ενώ το σημερινό του όνομα, δηλαδή “παλιό παλάτι”, το οφείλει στη μετάβαση της μόνιμης κατοικίας των Μεδίκων από το Palazzo Vecchio στο Palazzo Pitti. Στο νεοσύστατο ιταλικό κράτος, όταν η Φλωρεντία εκτελούσε χρέη πρωτεύουσας του κράτους, αποτέλεσε την έδρα του κοινοβουλίου και του υπουργείου εξωτερικών, ενώ στις μέρες μας λειτουργεί ως μουσείο και αποτελεί την έδρα του Δήμου της πόλης.
Στο εσωτερικό του τελούνται σημαντικές εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής της πόλης. Η παρουσίαση της καινούριας κολεξιόν του ιταλικού οίκου Dolce&Gabbana κατά τη διάρκεια της πανδημίας με σκοπό την προώθηση του τουρισμού και την ανάδειξη της πόλης, αποτέλεσε την τελευταία μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο.
Στην κεντρική πύλη του κτιρίου, μας υποδέχεται ένα αντίγραφο του αγάλματος του Δαβίδ του Michelangelo.
Ακριβώς πίσω από την πόρτα βρίσκεται το Cortile του Michelozzo. Ένα υπέροχο εσωτερικό σκεπαστό προαύλιο. Τα τοιχώματα δημιουργούν καμάρες τοξωτές και έγιναν προς τιμήν του γάμου ενός μέλους της οικογένειας των Μεδίκων.
Είναι διακοσμημένες και απεικονίζουν τις συντεχνίες και τα επαγγέλματα της εποχής. Υπέροχοι χρωματικοί συνδυασμοί και αρμονία. Έχω ήδη αρχίσει να στρέφω το βλέμμα μου πάνω στον ουρανό. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή.
Η πρώτη μεγάλη αίθουσα που συναντά ο επισκέπτης στον πρώτο όροφο του κτιρίου είναι το Salone dei Cinquecento, το οποίο τοιχογραφήθηκε αρχικά από τον Michelangelo και τον Leonardo da Vinci για να φιλοξενήσει τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου της εποχής.
Αρχικά ανατέθηκε στον Leonardo da Vinci η απεικόνιση της μάχης του Anghiari, ενώ η μάχη της Cascina ακριβώς στην αντίθετη πλευρά της αίθουσας στον Michelangelo. Δυστυχώς, καμία από τις δύο αναθέσεις δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η τεχνική που χρησιμοποίησε ο Leonardo ήταν λανθασμένη και ο Michelangelo εγκατέλειψε τη Φλωρεντία για να εγκατασταθεί στη Ρώμη. Στις μέρες μας πολλοί επιστήμονες αναζητούν τα χαμένα ίχνη των παλιών τοιχογραφιών στα διάκενα πίσω από τους πίνακες του Giorgio Vasari και της ομάδας του που ζωγράφισαν τους τοίχους αυτής της υπέροχης αίθουσας στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα.
Μετά το μεγαλοπρεπές Salone dei Cinquecento ακολουθούν αρκετά από τα ιδιαίτερα διαμερίσματα της οικογένειας των Μεδίκων. Οι τοίχοι στολισμένοι με μοναδικούς πίνακες, κορνίζες και τοιχογραφίες, μαγευτικά διακοσμημένες οροφές, ξύλινα έπιπλα εποχής, προσεγμένα δάπεδα με γεωμετρικά σχήματα.
Η μία μετά την άλλη οι αίθουσες καλωσορίζουν τους επισκέπτες με την αναγγεννησιακή διακόσμησή τους. Εδώ που η λέξη ομορφιά είναι ίσως πραγματικά πολύ αδύναμη για να περιγράψει το ταλέντο, την ιδιοφυΐα, το μεράκι και την ικανότητα των δημιουργών αυτών των έργων.
Στον πρώτο όροφο, την προσοχή μου αποσπούν τα διαμερίσματα του Πάπα Leone X, γιος ίσως του πιο γνωστού μέλους της οικογένειας των Μεδίκων, Lorenzo il Magnifico, και φυσικά η αίθουσα των στοιχείων της φύσης.
Επιβλητικές πέτρινες σκάλες μάς οδηγούν στο δεύτερο όροφο του Μεγάρου.
Εδώ η θέα προς τα άλλα κτίρια της πόλης και τον καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας είναι αξιοσημείωτη. Ο τρούλος του Μπρουνελέσκι καθηλώνει τα βλέμματα ακόμη και μέσα από τις τζαμαρίες του Palazzo Vecchio. Στον δεύτερο όροφο αφιερώνω τον χρόνο μου σε τρεις κυρίως αίθουσες. Η Sala dell’udienza, η αίθουσα των ακροάσεων είναι η πιο ευρύχωρη.
Τα μεγάλα παράθυρά της και το ξύλινο ειδώλιο στην αρχή του χώρου κλέβουν την παράσταση. Δίπλα της βρίσκεται η Sala dei Gigli. Μπλε σκούρο και χρυσό είναι τα χρώματα που επικρατούν στην αίθουσα.
Χρυσά λουλούδια Ίρις διακοσμούν τους τοίχους και την οροφή προς τιμήν του βασιλιά της Γαλλίας, υποστηρικτή και προστάτη της Φλωρεντίας. Εδώ βρίσκεται και το μπρούτζινο άγαλμα του Ντονατέλο, Giuditta e Oloferne.
Η τελευταία αίθουσα είναι αφιερωμένη στους χάρτες, αρκετοί όχι τόσο ακριβείς, με τις γνώσεις της εποχής. Στο νούμερο 32 βρίσκεται ο χάρτης της Ελλάδας. Αξιοσημείωτη είναι η σχεδόν ακριβής απεικόνιση του ελλαδικού χώρου.
Σήμερα στην πρώτη εβδομάδα της επαναλειτουργίας του μουσείου του Palazzo Vecchio υπάρχουν ελάχιστοι επισκέπτες. Η έλλειψη κοινού κάνει τις αίθουσες να φαίνονταν ακόμη μεγαλύτερες και δίνει την ευκαιρία στους τουρίστες σαν κι εμένα για μια ξενάγηση πιο εύκολη και κατανοητή.
Δυστυχώς δεν είναι πλέον δυνατή η λήψη φωτογραφιών από υπαλλήλους του μουσείου ή άλλων επισκεπτών λόγω της πανδημίας.
Τεντώνω τα χέρια μου και βγάζω μία σέλφι για τους αναγνώστες των Citygirls. Να ‘μαι κι εγώ.
Εάν κάποτε θα ήταν εφικτό ένα ταξίδι στον χρόνο, το Palazzo Vecchio θα ήταν μια ιδανική τοποθεσία για να πραγματοποιηθεί αυτό. Προσφέρει σίγουρα την ευκαιρία να παρατηρήσουμε διεξοδικά τρεις ιστορικές περιόδους μέσω μιας συναρπαστικής επίσκεψης όπου μπορούμε να ανακαλύψουμε ρωμαϊκά ερείπια, ένα μεσαιωνικό φρούριο με πανοραμική θέα στην πόλη και στο τέλος αριστοκρατικά ζωγραφισμένα δωμάτια στην περίοδο της Αναγέννησης. Ένας μικρόκοσμος όπου η ιστορία και η τέχνη έχουν συνδεθεί εδώ κι αιώνες. Ένα υπέροχο ταξίδι στον χρόνο. Μια υπέροχη επίσκεψη σε μια δύσκολη αντικειμενικά περίοδο για όλους που γαληνεύει την ψυχή και ομορφαίνει τη μέρα μας.
Μέχρι την επόμενη διαδικτυακή συνάντησή μας να παραμένετε ασφαλείς και να περνάτε όμορφα. Καλή σας μέρα!
Χρήσιμες πληροφορίες:
– https://www.visitflorence.com/florence-monuments/palazzo-vecchio.html
– Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν είναι επισκέψιμα τα ρωμαϊκά θεμέλια του κτιρίου.
– Για την επίσκεψη του πύργου του Μεγάρου είναι απαραίτητη η κράτηση
– Το Palazzo Vecchio αναφέρεται διεξοδικά στο μπεστ σέλερ του Brown “η Κόλαση ”
– Στο πίσω μέρος του μπρούτζινου αγάλματος του Περσέα στη Loggia dei Lanzi είναι σχεδιασμένο το πρόσωπο του δημιουργού του αγάλματος.
– Στη δεξιά πλευρά της πρόσοψης του Palazzo Vecchio από την κεντρική πόρτα είναι σκαλισμένο στον τοίχο μια ανθρώπινη φιγούρα. Οι φήμες λένε ότι το σχεδίασε ο Michelangelo με την πλάτη γυρισμένη στο κτίριο. Είναι η φιγούρα ενός κατάδικου που δικαζόταν στην πλατεία ή το προφίλ ενός από τους οφειλέτες του.
You must be logged in to post a comment.