Το 1955 η αγγλίδα σχεδιάστρια μόδας Mary Quant
άνοιξε το πρώτο της μαγαζί, “Bazaar”, στο Kings Road του Chelsea.
Mόλις 11 χρόνια μετά, το 1966, τιμήθηκε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, με τον τίτλο της Dame, παραλαμβάνοντας τον σταυρό του Τάγματος της Αυτοκρατορίας, για την προσφορά της στην ενδυνάμωση και εξαγωγή της αγγλικής μόδας.
Η σχεδιάστρια εμφανίστηκε στην τελετή φορώντας χαρακτηριστικά της προϊόντα που κυκλοφορούσαν εκείνη την στιγμή στα καταστήματά της στην Αγγλία και το εξωτερικό: μίνι φούστα, μπερέ, κομμένα γάντια και καλλυντικά Mary Quant.
Κανείς δεν θα μπορούσε να είχε προβλέψει την ταχύτητα με την οποία θα γνώριζε επιτυχία στον κόσμο της μόδας.
Είναι η σχεδιάστρια που το 1960 έκανε μόδα τη μίνι φούστα αλλά και η νονά της. Έδωσε στην κοντή φούστα το όνομα του αγαπημένου της αυτοκινήτου, Mini.
Σχεδίασε ρούχα για την εργαζόμενη γυναίκα και πρόσφερε την δυνατότητα σε νέες γυναίκες να φορέσουν μοντέρνα ρούχα σε προσιτές τιμές.
Αρχικά στο κατάστημά της πουλούσε μεταποιημένα ρούχα. Το πρώτο Mary Quant ρούχο που σχεδίασε, κατασκεύασε και πούλησε ήταν ένα σετ πιτζάμες.
Απέκτησε τα απαραίτητα προσόντα, παρακολουθώντας απογευματινές σχολές για σχεδιαστές μόδας.
Σχεδίασε συλλογές, και με την υποστήριξη των συνεργατών της, δημιούργησε γραμμές παραγωγής για να διαθέσει φτηνότερα ρούχα
στην παγκόσμια αγορά.
Χρησιμοποίησε νέα υλικά όπως το PVC, και σχεδίασε καινούργια αδιάβροχα ρούχα
και παπούτσια.
Εκτιμάται πως γύρω στα 7 εκατομμύρια γυναίκες είχαν κάποια στιγμή τουλάχιστον ένα από τα προϊόντα της στην γκαρνταρόμπα τους,
ενώ χιλιάδες ήταν αυτές που χρησιμοποιούσαν τα σούπερ μοντέρνα χρώματά της για μακιγιάζ.
Το κοινό της Mary Quant ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση του Μουσείου V&A του Λονδίνου για τη δημιουργία μίας αναδρομικής έκθεσης. Πολλά από τα αντικείμενα που εκτέθηκαν, προήλθαν από ιδιωτικές συλλογές που συγκεντρώθηκαν από δανεισμό για τις ανάγκες της έκθεσης.
Το logo της Mary Quant, η μαργαρίτα, άμεσα αναγνωρίσιμο από όλους,
είτε πάνω στα κουτιά περιτυλίγματος, είτε στα καλσόν, στα καλλυντικά, τα εσώρουχα
ή τα παπούτσια που σχεδίαζε.
Μεγάλη απήχηση είχε η παιδική κούκλα Daisy (Μαργαρίτα), που την έντυνε με τα ρούχα της εκάστοτε κολεξιόν.
Mary Quant: “ Δεν υπάρχει λόγος η παιδική ηλικία να μην διαρκεί για πάντα! Γι’ αυτό δημιούργησα ρούχα εύχρηστα που επέτρεπαν στους ανθρώπους να τρέξουν, να χοροπηδήσουν και να κρατήσουν την πολύτιμη ελευθερία τους! ”
Βίντεο από την έκθεση στο Μουσείο V&A του Λονδίνου:
You must be logged in to post a comment.