Viva La Vida! Επίσκεψη στο Μουσείο Frida Kahlo στην Πόλη του Μεξικό.
“Ποτέ στην ζωή μου, δεν θα ξεχάσω την ύπαρξή σου. Με βρήκες κατεστραμμένη και με επέστρεψες γεμάτη και ολοκληρωμένη”.
Δεν γίνεται να επισκεφτείς την Πόλη του Μεξικό χωρίς να επισκεφτείς το σπίτι και τώρα μουσείο,
όπου έζησε η Frida Kahlo,
προσωπικότητα άρρηκτα συνδεδεμένη με την κουλτούρα της χώρας.
Αν και συνήθως δεν με ενδιαφέρουν τα μουσεία, η περιήγησή μου στο “Γαλάζιο Σπίτι” αποδείχτηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα,
αφού είχα την ευκαιρία να μάθω πράγματα για μια καλλιτέχνιδα της οποίας γνώριζα απλά το όνομα.
Η Frida Kahlo γεννήθηκε το 1907 και είχε από νωρίς προβλήματα με την υγεία της. Η πολιομυελίτιδα που πέρασε ως παιδί την άφησε με μεγάλα κινητικά προβλήματα.
Στα 18 της χρόνια, ένα ατύχημα την καθήλωσε στο κρεβάτι για μήνες, ενώ παράλληλα της κόστισε τη δυνατότητα να γίνει μητέρα.
Ούσα καθηλωμένη στο κρεβάτι,
η Frida Kahlo αρχίζει να ζωγραφίζει, κυρίως πορτραίτα του εαυτού της, βοηθούμενη από έναν καθρέπτη τοποθετημένο στο ταβάνι.
Πολλά από τα έργα της, αποπνέουν την επιθυμία της να γίνει μητέρα, ενώ άλλα μαρτυρούν την ανικανότητά της να εκπληρώσει την επιθυμία αυτή.
Κάποια, απεικονίζουν την ίδια να ξεπερνά τις δυσκολίες των κινητικών της προβλημάτων
και άλλα εκφράζουν τις αριστερές πολιτικές της πεποιθήσεις.
Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση από το Μουσείο ήταν η έκθεση με τα ρούχα της.
Η Frida Kahlo επέλεγε με πολλή προσοχή τα ρούχα της και το στυλ της συνδύαζε ακριβά μετάξια, δαντέλες, πασμίνες και μακριές φούστες (τρόπος για να καλύψει τις σωματικές της αναπηρίες). Το προσωπικό της στυλ ήταν ένας συνδυασμός παραδοσιακών μεξικάνικων ρούχων και ευρωπαϊκής μόδας της εποχής.
Η Frida Kahlo συνειδητά φορούσε παραδοσιακά ρούχα από μια περιοχή του νοτιοανατολικού Μεξικό στην οποία είχε αναπτυχθεί μια μητριαρχική κοινωνία. Αυτές οι παραδοσιακές φορεσιές συμβόλιζαν την γυναικεία δύναμη και ανεξαρτησία και η ίδια η καλλιτέχνης τα χρησιμοποιούσε ως ένα μέσο για να ενδυναμώσει την πολιτισμική της ταυτότητα.
Μάλιστα, τα διακοσμούσε με δικά της κεντήματα και συνδύαζε τις φορεσιές της με πλεξίδες διακοσμημένες με λουλούδια. Ήθελε έτσι να δημιουργήσει την εικόνα μιας ανεξάρτητης γυναίκας καλλιτέχνιδος σε έναν καλλιτεχνικό κόσμο που εκείνη την εποχή ήταν αποκλειστικά και μόνο για άνδρες.
Στον δρόμο, η καλλιτέχνης ανεχόταν αρκετά πειράγματα για το στυλ της, όπως για παράδειγμα οι ερωτήσεις των παιδιών: “Πού είναι το υπόλοιπο τσίρκο;”.
Παρ’ όλα αυτά, το 1937 το στυλ της πέρασε στην ιστορία της μόδας, όταν το περιοδικό Vogue το συμπεριέλαβε στις σελίδες του. Μια έκθεση των ρούχων της που ακολούθησε στο Παρίσι, προκάλεσε αίσθηση στην υψηλή κοινωνία της πόλης.
Τη δεκαετία του ’80, διάσημοι οίκοι μόδας όπως ο Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier και Alexander McQueen μεταξύ άλλων, αποφάσισαν να τιμήσουν το μοναδικό στυλ της μποέμ ζωγράφου και να δημιουργήσουν σχέδια εμπνευσμένα από αυτό.
Το μοναδικό και δημιουργικό στυλ της Frida Kahlo, όχι μόνο έπαιξε σημαντικό ρόλο στα πορτραίτα του εαυτού της, αλλά μετέτρεψε και την ίδια σε ένα έργο τέχνης και σημείο αναφοράς της μεταγενέστερης μόδας.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους αυτού καθώς και όλων των φωτογραφιών από άλλο site/blog χωρίς την έγγραφη άδεια του Citygirls.gr
You must be logged in to post a comment.