Ο Λιθότοπος Σερρών (Καγιαλή) βρίσκεται στις νότιες όχθες της λίμνης Κερκίνης και βόρεια του κάμπου των Σερρών. Δίπλα στο Φράγμα του ποταμού Στρυμόνα. Το χωριό είναι χτισμένο σε δύο λόφους και έχει μοναδική θέα στη λίμνη.
Η τεχνητή λίμνη της Κερκίνης δημιουργήθηκε το 1932 με σκοπό την άρδευση της πεδιάδας.
Αποτελεί, έναν από τους 10 Υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας ((γvωστoί και ως Υγρότoπoι Ramsar), μία από τις 196 σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας (ΙΒΑ) και Περιοχή Ειδικής Προστασίας (SPA-Οδηγία 79/409/ΕΟΚ).
Όλες τις πληροφορίες για το Εθνικό Πάρκο της Λίμνης Κερκίνης μπορείτε να τις βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα: http://kerkini.gr/
Στη λίμνη Κερκίνη μείναμε 2 μέρες μία καθοδόν για τη Μάνη και άλλη μία στην επιστροφή μας για Γερμανία.
Απολαύσαμε τη βαρκάδα και ο καπετάνιος μας, μάς εξήγησε τα πάντα για τα βουνά, την ιστορία της περιοχής και φυσικά για τα πουλιά.
Βέβαια ήμασταν εκτός εποχής αλλά η λίμνη και η ζωή της δεν μας άφησε ανικανοποίητους. Η τέλεια αρμονία, η γαλήνη και οι ήχοι των πουλιών συνθέτουν μοναδικές εικόνες.
Φωτογράφοι από όλο τον κόσμο σπεύδουν για να αποθανατίσουν την τέλεια στιγμή. Όπως και η Caron Steele, η φωτογραφία της οποίας την ανάδειξε Bird Photographer of the year 2019.
CARON STEELE – BEST PORTRAIT GOLD
Περίπου 20 χλμ. μακριά από τον Λιθότοπο Σερρών βρίσκεται ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Βυρωνείας. Τον Ιούλιο του 1913 συναντήθηκαν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελ. Βενιζέλος, όπου υπέγραψαν τη συνθήκη ειρήνης με την ηττημένη πλευρά, τη Βουλγαρία.
Ο Σταθμός λειτουργεί πλέον σαν ταβερνάκι, με πάρα πολύ ωραίο φαγητό, ευγενικούς ανθρώπους και πανέμορφη διακόσμηση.
Βέβαια το τρένο κάνει ακόμα στάση.
Από το Βορρά λοιπόν, ας πάμε στο Νότο, στη Λακωνία.
Μια μέρα γυρνούσαμε από τη Σπάρτη και λοξοδρομήσαμε λίγο για να επισκεφτούμε ένα πανέμορφο χωριό, στο αρσενικό βουνό της Ελλάδας, τον Ταΰγετο. Περίπου 40 χλμ. μακριά από τη Σπάρτη, σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 750 μ. στις ανατολικές πλαγιές του Ταϋγέτου, προστατευμένη από τη φυλλωσιά του υπερχιλιετή πλάτανου, βρίσκεται η Άρνα.
Ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό περνά από ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, κατάφυτο από πλατάνια, μηλιές, καστανιές, καρυδιές και πλήθος από αρωματικά βότανα. Ανοίγεις το παράθυρο και η μυρωδιά της ρίγανης, του θυμαριού και του φασκόμηλου σε απογειώνουν.
Στη δροσερή και απλόχωρη πλατεία ξεδιψάς από το γάργαρο νερό της πηγής,
απολαμβάνοντας το φαγητό, το καφεδάκι και το παγωτό,
με θέα όλα τα χωριά που τα χωρίζει ο ποταμός Σμήνος,
τα Μπαρδουνοχώρια, καθώς και ψηλά στο βουνό την εκκλησιά της Παναγιάς της Γιάτρισσας. Ένας σταθμός για εξερευνήσεις στα μονοπάτια του Ταϋγέτου.
Platanus Orientalis: Ένα μνημείο της φύσης.
Όταν τον αντίκρυσε ο γιός μου είπε ότι αν ακουμπήσει το αυτί του στο κορμό του, θα ακούσει όμορφα παραμύθια. Πόσες ιστορίες άραγε να έχει φιλοξενήσει κάτω από τα κλαδιά του; Πόσοι άνθρωποι να έχουν ακουμπήσει τον κορμό του για να κλέψουν λίγο από την ενέργειά του;
«Τούτος ο γέρο Πλάτανος έχει δει τόσα που δεν έχει δει κανείς.
Κι άλλα τόσα έχει ακούσει…
Όμως ποιος δίνει σημασία στα πλατάνια;
Μόνο οι παραμυθάδες και οι μουσικοί, που ψάχνουν για ιστορίες και για νότες ανάμεσα στα πράσινά τους φύλλα.»
Από μια αφήγηση της Μαρίας Παπανικολάου κάποια χρόνια πίσω, με θέμα «Ιστορίες του γέρο Πλάτανου.»
Το τρίτο και τελευταίο μέρος του road trip με την επιστροφή μας, στο επόμενο άρθρο! Ως τότε, να περνάτε καλά!
Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος του ταξιδιού μας: https://www.citygirls.gr/tlabr/happy-living/travel/road-trip-part-1-apo-to-freiburg-mexri-ti-mani/
You must be logged in to post a comment.